Københavns bedste krebsegilde: På med hagesmæk, hat og "Helan går"!

Krebsegilde (eller på svensk: ”Kräftskiva”) er en svensk tradition, som altid finder sted i august og september. For vores svenske naboer er skaldyret indbegrebet af gang i gaden og folkekultur.

Til jer, der ikke skal over Øresund, indbyder vi igen i år til et traditionelt svensk krebsegilde under åben himmel. Vores gårdhave er nemlig helt perfekt til den svenske tradition.

Husk! Der er et begrænset antal billetter.

Ostepaj - den traditionelle forret
Krebs med citron- og dildmayo, brød og knækbrød
4 cl. brændevin

350 kr.

Krebsegildets 4 hovedingredienser

Et rigtigt krebsegilde indeholder masser af krebs, pynt, alkohol og sang. Nedenfor uddyber vi, hvad der skal til.

Krebs
Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild, men spises kolde, når de kommer på bordet. De pilles og spises med hænderne. Vi er selvfølgelig behjælpelige med instrukser i den særlige teknik, det kræver, at få kødet ud af hale og klør.

Som tilbehør serverer vi citron- og dildmayonnaise, brød og knækbrød. Selvom krebsene er hovedingrediens, så er tilbehøret vigtigt. Det ligger en god bund, så der er noget at stå i mod med, når snapsen flyder.

Snaps
Snaps er for svenskerne en ligeså vigtig del af krebsegildet, som den er for danskerne til julefrokosten. Til Zelestes krebsegilde serverer vi selvfølgelig også en lille én til halsen. Prøv for eksempel en af vores hjemmelavede krydderbrændevine.

Pynt
Intet krebsegilde uden pynt på både borde og deltagere. Vi pynter selvfølgelig gårdhaven som traditionen dikterer og uddeler farvestrålende hatte og hagesmække til alle deltagere. Hagesmækken er især god til at skåne gildetøjet, når der fedtes rundt med de lækre skaldyr.

Snapseviser
Svenskerne elsker at synge - især når der er snaps involveret. Det gør vi også, og der er masser af fællessang på programmet til Zelestes krebsegilde. Vi finder de klassiske svenske snapseviser frem, så husk din indre sangfugl. Nedenfor er et par viser, du kan øve dig på.

Helangorakatt
Det var en gång en helangorakatt, fallera som älskade en vanlig bonnakatt, fallera. Och följden blev en jamare
fast den blev mycket tamare
och kallades för halvan-går-akatt, fallera.

Melodi: Vi gå över daggstänkta berg

När jag är fuller så är jag glad

När jag är fuller så är jag glad
när jag är glad är jag vacker.
Jag går omkring i min lilla stad,
bland alla hus och baracker.
Och alla träden välter jag omkull
allt detta gör jag när jag är full
och vacker… å vaacker…

Melodi: När månen vandrar sin tysta ban

Krebsegildets historie
Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen. Formen, som vi kender den i dag, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsegildet blev udbredt i det svenske borgerskab. På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter d. 8. august. Derfor ligger krebsegilderne altid i august og september.

I dag må man fiske krebs hele året, og svenskerne sætter cirka 4,5 millioner kilo krebs til livs årligt. Dog stadig primært i august.





Tak for sidst - billeder fra valgflæsk i Nyhavns Færgekro

Alle politiske overbevisninger var inviteret, da Nyhavns Færgekro servede valgflæsk på valgaftenen den 5. juni. I baggrunden buldrede de forskellige politiker frem på storskærm, så alle kunne følge slagets gang. Samtidig havde færgekroens værter og værtinder travlt med at holde sauce-skåle og flæskefade fyldte. De knap 200 gæster spiste mere end 80 kg flæsk. Sådan!

Nåede du ikke at smage den lækre flæsk med nye danske kartofler og persillesauce? Eller har du lyst til mere? Så har Nyhavns Færgekro heldigvis stegt flæsk på aftenmenuen lidt endnu.

Hvor mange mandater fik hvert parti?

Gæsterne kunne også deltage i en konkurrence i løbet af aftenen. Her skulle de gætte, hvor mange mandater hvert politiske parti ville få. Selvom mandatantallet forlængst er offentliggjort, går der lige et par dage, før Nyhavns Færgekro har fundet konkurrencens vinder blandt alle deltagerne.

Følg med på Facebook, hvor vinderen bliver offentliggjort snarest.

Nyskudte bukke prydede torvet - se billederne

For fjerde år i træk afholdt Peder Oxe bukkejagt- og konkurrence. Otte jægere indleverede deres nyskudte bukke til ophæng på torvet. Bukkene blev vurderet af et dommerpanel med blandt andet Jakob Mielcke, som er køkkenchef på restaurant Mielcke & Hurtigkarl og dommer i TV3-programmet Masterchef. Bukken med den største og flotteste opsats vandt førstepræmien.

Dansk Jægerforbund skrev blandt andet om arrangementet:
Trods en stigende bevidsthed om outdoorliv og mad fra naturens skatkammer er den slags stadig ikke hverdagskost på ”stenbroen”, men de folk, der opholdt sig på pladsen, tog positivt og nysgerrigt imod det overraskende event. For ti eller tyve år siden var der måske nogen, der havde fået Fair Trade-kaffen galt i halsen eller løftet et øjenbryn eller to, men i dag er jagt heldigvis alment accepteret og ”in” - også blandt bymennesker. Selv om der selvfølgelig altid er undtagelser, som den yngre kvinde med ungerne i Christianiacyklen, der på vej over pladsen overrasket udbrød:

- Nej, er det hjorte eller sådan noget, der hænger der? Hvor makabert!

Læs hele artiklen



2 nye tiltag hos simpleRAW

Åbning af den hemmelige gårdhave

I en lille baggård bag simpleRAW på Gråbrødretorv gemmer sig en særlig lille lysplet. Skjult mellem de fredede bygninger fra 1700-tallet, okkergule vægge og bindingsværk er simpleRAWs personale i fuld gang med at gøre Københavns måske mindste gårdhave klar til åbningsfest. Fra fredag den 7. juni vil gårdhaven nemlig være åben for restaurantens gæster, der kan nyde de veganske specialiteter i helt nye omgivelser.

“Formålet med at åbne gårdhaven op for vores gæster er at skabe en form for picnic-stemning inde midt i byen. Gårdhaven har en helt særlig, intim stemning perfekt til en romantisk aften for to eller et privat selskab”, fortæller Oliver Blomqvist, chefkok hos simpleRAW.

simpleRAW

Hvor og hvornår

Fredag den 7. juni kl. 17-19
simpleRAW
Gråbrødretorv 9
1154 København K
info@simpleraw.dk
+45 35 35 30 05

☀️Solen vil forhåbentlig skinne ned på os fra oven - men hvis ikke vejret er med os, sørger vi selvfølgelig for pavilloner. Skulle du få lyst til en bid mad efterfølgende, har vi i dagens anledning gode priser på vores burger og vores 3-retters aften-menu🍴

www.simpleraw.dk

Inspirations-dage i gårdhaven

Den ny-indviede gårdhave skal i sommerhalvåret danne ramme om en række inspirations-dage. Den tredje tirsdag i hver måned udforsker vi et gastronomisk tema. Der bliver kun sat 16 billetter til salg hver gang. Det er nemlig det antal, der kan være i den lille gårdhave. Første gang bliver tirsdag den 18. juni, hvor temaet er: Bæredygtig grøn tapas - spansk tapas på vegansk manér. Glæd dig blandt andet til:
Gazpacho, ensaladilla rusa, tempeh ”kød”-boller i tomatsauce, patatas bravas med aioli, grillede padron-peber, ristet aubergine med balsamico og mynte, tortilla og pinchos.

Bæredygtig grøn tapas i gårdhaven

Tirsdag 18. juni kl. 18
300 kr. (ex billetgebyr)
Køb billet

Nu springer studenterne ud! Vi fejrer med bobler til alle...

Der udklækkes cirka 50.000 af dem årligt. Man genkender dem på huen, lugten af humle og det høje humør. Vi glæder os til at fejre de smukke unge studenter, når de om lidt spreder liv og glæde i gaderne.

Vi er klar med Champagne, når du viser huen frem!

Vi er klar med Champagne, når du viser huen frem!

Hos Tholstrup har vi fejret studenter siden 70’erne. Traditionen tro serverer vi bobler på husets regning i hele studenterperioden til alle med studenterhue på. Vi stempler selvfølgelig også huen, som vi plejer.

Hos Peder Oxe, Bøf & Ost og Huks Fluks på Gråbrødretorv serverer vi Champagne, mens SimpleRAW byder på et økologisk glas bobler. De serverer også økologiske bobler på Cap Horn i Nyhavn og Champagne i Zeleste, Nyhavns Færgekro og Kompasset.

Bobler til alle hue-nuancer

Den klassiske studenterhue er stadig rød. Er du fan af alt det med klassiske traditioner, er det perfekt at besøge Gråbrødretorv. Her kan du tage hue-billeder foran nogle af Københavns ældste bygninger.

Har du læst HF, HHX eller HTX, får du en blå studenterhue - perfekt til et maritimt tema og et glas bobler ved vandet i det charmerende Nyhavn.

De mere erhvervs-baserede uddannelser har også deres egne huer. Frisørens er lyserød, pædagogens lilla og landmandens og gartnerens grøn. Støder du på en hue i stribet lilla, blå og lyserød har du en student fra STU, som er en særligt tilrettelagt uddannelse for unge med særlige behov. Hos os er der bobler til alle nuancer !

Huen som et blankt lærred klar til dit personlige præg.

Huen som et blankt lærred klar til dit personlige præg.

Hos studenterhuespecialist C.L. Seifert har du også mulighed for at designe din helt egen hue. Du køber simpelthen en “tom” hue og designer den via deres hjemmeside. Her kan du også udover 19 forskellige uddannelses-huer købe en bæredygtig hue og en hue, som er 100 % vegansk. De to sidstnævnte passer perfekt til et glas økologiske bobler i vores veganske restaurant SimpleRAW eller den økologiske i Nyhavn, Cap Horn.

Besøg C.L. Seiferts hjemmeside her.

Nye huer, nye traditioner

Traditionen med studenterhuen startede i 1850’erne. I begyndelsen var den sort, men farverne skiftede til rød og hvid, som symboliserede det danske flag. Dengang var det helt normalt at bære huen, indtil man blev kandidat fra universitetet. I dag udsættes huerne for en række strabadser så som Roskilde Festival og øl-stafet, som giver huerne en kortere levetid. Men der er stadig regler og traditioner forbundet med den. Nedenfor har vi samlet nogle af dem.

Regler og traditioner for studenterhuen

  • Studenterhuen må først komme på efter sidste eksamen – ellers bringer det uheld.

  • Studenterne med det mindste og største hattemål giver en kasse øl til klassen.

  • Studenterne med det højeste og laveste karaktergennemsnit giver en kasse øl til klassen.

  • Den afsluttende eksamenskarakter skrives i midten af huen.

  • Studiekammerater skriver en hilsen eller autograf inde i huen.

  • Skriver en person i feltet i midten af huen, bliver denne person gift med hattens ejermand.

  • Navnet på studentens kæreste skrives ved siden af den sidste eksamenskarakter.

  • Venner eller veninder skal bide i den sorte skygge, så det sætter et aftryk – det bringer held.

  • Hvis studenten kaster op efter indtagelse af alkohol, giver det et hak i den sorte skygge.

  • Blandt andet skal der klippes en trekant i studenterhuens svedrem, hvis man ser solopgangen efter en fest. Samt en firkant, hvis man tømmer en kasse øl i løbet af 24 timer.

  • Hvis øllen ikke kan holdes inde, og der bliver "lækket" i bukserne, skal der drikkes øl af studenterhuen.

Alle billeder af huer er venligst udlånt af C.L. Seifert.

Østersonsdag i Store Strandstræde

DSC_0090.jpg

Østers er sunde, og delikate, og livet er for kort til kun at spise dem ved festlige lejligheder eller i weekenden. Derfor introducerer vi Østersonsdag - en casual og hyggeligt tilgang til østersspisning. Kig forbi til en enkelt eller gå all in med en Østersonsdags-pakke.

Onsdag kl. 16-19
Store Strandstræde 6
(uden for restaurant Zeleste)

Lær at åbne østers

Til Østersonsdag får du mulighed for at åbne dine østers selv. Det er ikke så svært, som man tror, selvom sunde østers er stramme. Vi viser dig teknikken og låner dig værktøjet.


Østers for nybegyndere

Er du ny østers-spiser, kan du starte med Fine de Claire-østers fra Bretagne. De franske østers har en let smag af hav. Du vælger selv, om du vil tilføre en af vores tre toppings: Havtorn, gin&tonic eller rødvinsvinaigrette med skalotteløg. Du kan jo altid starte med en enkelt til 20 kroner.

Fine de Claire

Fine de Claire

Verdens bedste østers

Til den garvede østersspiser har vi den franske østers Gillardeau. Gillardeau vurderes af flere specialister til at være en af verdens bedste. Smagen er mere fyldig og kødfuld end den anden. Udover havsmagen har den en let sødme og toner af nødder. Synes du også, at østers er bedst med et glas bobler til, kan du købe en Østersondag-pakke med 10 eller 20 stk. og en falske rosé Cava til en fordelagtig pris.

Østersonsdags-pakker

10 østers Fine de Claire + 1 flaske Rose Cava
450,-

10 østers Gillardeau + 1 flaske Rose Cava
500,-

20 østers Fine de Claire + 1 flaske Rose Cava
600,-

20 østers Gillardeau + 1 flaske Rose Cava
700,-

Enkelte østers

Fine de Claire til 20,-

Gillardeau til 25,-

Bæredygtig søndags-spisning i Huks Fluks

Nyt bæredygtigt tiltag på Huks Fluks inviterer gæsterne på tasting menu til skarp pris.

Bæredygtige søndage sydpå

Bæredygtige søndage sydpå

Hver søndag sammensætter vores køkkenchef Jean Louis en ny tasting menu af restaurantens forskellige råvarer. Formålet er at give gæsterne en særlig madoplevelse til en god pris og samtidig sikre, at vi udnytter vores lækre råvarer optimalt. Vi kalder det “Bæredygtige søndage sydpå”.

Det nye bæredygtige tiltag er ikke kun med til at sikre, at vi skåner miljøet ved at bruge de råvarer, som vi allerede har indkøbt og fået leveret. Det er også køkkenchefens mulighed for at afprøve nye kombinationer og kreationer. Som gæst kan du forvente forskellige skræddersyede retter med smag af Sydeuropa.

Til maden kan nydes et glas af forskellige vine fra hele verden til 50 kroner per glas. Søndagens vin følger temaerne til Huks Fluks’ vinsmagning om fredagen. (læs mere om After work - vinsmagning)

Først til mølle

Vi sætter kun et begrænset antal billetter til salg. Du er også velkommen til at kigge forbi på dagen, men vi kan ikke garantere plads til alle.

Hver søndag fra kl. 17-20
Tasting menu: 200 kr.
Vin per glas: 50 kr.

Cap Horn støtter Røde Kors i kampen for rent drikkevand

For os er det en selvfølge: Rent drikkevand uden begrænsning direkte fra hanen. Sådan ser det desværre ikke ud i verdens u-lande. Her er manglen på rent drikkevand skyld i sygdom og mangel på udvikling.

SÅDAN DELER VI UD AF VERDENS RENESTE DRIKKEVAND
“I Danmark har vi noget det af det reneste drikkevand i verden. Vi har adgang til rent drikkevand hver dag. Også som restaurant. Derfor har vi besluttet, at udnytte det store privilegium og samtidig støtte de steder i verden, der ikke har adgang til rent drikkevand.”, fortæller Cap Horns restaurantchef Louisa Mia Andersen

Med et nyt vandfiltreringssystem i restauranten har Cap Horn valgt at øge din bæredygtighed på to måder:
Reducere import af kildevand fra udlandet
Donere 10% af salget af vand til Røde Kors

“Vores gæster har heldigvis tage godt imod vores nye vandsalg. Især når vi gør opmærksom på, at vi for hver doneret krone faktisk sikrer hele 20 liter rent drikkevand i et udsat område”, fortæller Louisa Mia Andersen.

Det nye vandsystem er et led i Cap Horns rejse mod mere bæredygtighed.

Cap Horn er også netop blevet tildelt sølvmærket i økologi. Læs mere 

Rent drikkevand_Røde kors.jpg






Cap Horn får økologisk spisemærke i sølv

Økologi og mad med omtanke har altid været en del af Cap Horns DNA. Faktisk var Cap Horn Danmarks første økologiske restaurant. Cap Horn har opnået Det økologiske Spisemærke i sølv, som bevis på, at restauranten er 60-90 % økologisk. Det Økologiske Spisemærke er en statskontrolleret mærkeordning for økologiske spisesteder.  

Cap_Horn_forside_øko.jpg

Danmarks første økologiske restaurant
Det hele startede i begyndelse af 1990’erne med et nyt værdisæt, hvor fokus på kvalitet og omtanke for klimaet blev Cap Horns omdrejningspunkt. Det resulterede i en menu sammensat af økologiske råvarer og en mere grøn profil. Det gik fint i spænd med et ønske om at lave mad fra bunden og samtidig være noget for både stamgæster, der havde besøgt Cap Horn gennem generationer og gøre plads til de mere grønne og klimabevidste gæster i Nyhavn.

Cap Horn har holdt fast i værdierne siden.

”Det har aldrig været et mål i sig selv at opnå et økologisk spisemærke. Økologi har altid været en helt naturlig del af vores koncept, nemlig at tilbyde økologi i Nyhavn,” fortæller Louisa Mia Andersen, restaurantchef i Cap Horn.

Økologisk sølvbryllup
Selvom sølvmærket aldrig har været et mål i sig selv, ser Cap Horn sølvmærket som en fantastisk mulighed for at fejre Cap Horns mangeårige kærlighed til økologi.   

”Vi har valgt at fejre vores sølvmærke med en kæmpe fest - et økologisk sølvbryllup. Det er jo cirka 25 år siden det hele startede. Vi har inviteret vores økologiske samarbejdspartnere, der kommer forbi og forkæler gæsterne med økologiske specialiteter inden for både mad, vin, øl og cocktails”, fortæller Louisa Mia Andersen.  

Om Cap Horn

Cap Horn ligger et stykke nede af den brostensbelagte kaj i Nyhavn i en gammel bygning, der tidligere var tilholdssted for søfolk og letlevende damer. Cap Horn er ét af de få steder i Nyhavn, som har fået lov til at beholde sit oprindelige udtryk. Cap Horn har valgt at bibeholde sit historiske præg med en hjemlig og afslappet indretning og atmosfære.

Læs mere om Cap Horn på www.caphorn.dk.

Økologisk sølvbryllup 10. - 12. maj
Fredag 10. maj: Økologiske cocktails og dj på terrassen.
Lørdag 11. maj: Tre-retters sølvmiddag og live musik
Søndag 12. maj: Udvidet økologisk brunchbord og live jazz.

Følg med på Cap Horns Facebookside, hvor restauranten løbende sender information omkring de forskellige arrangementer.

Ny loyalitetsklub forkæler gæsterne

Loyalitetsside.png

Hos Tholstrup kan vi godt lide at forkæle vores gæster på tværs af vores restauranter.

Derfor har vi oprettet en loyalitetsklub, hvor alle vores gæster kan blive gratis medlemmer og få tilsendt fordelagtige tilbud på mad og vin, invitationer til events og særlige arrangementer.

Som nyt medlem af Tholstrup Loyalitetsklub får du 20 % rabat på dit første restaurantbesøg. Du skal blot bestille bord i en af vores restauranter og tage din velkomstmail med. Du får en velkomstmail i din inbox, så snart du tilmelder dig. Det tager kun få minutter.

Tilmeld dig her

Book bord

KOMPASSET: Endnu engang med i White Guide

WHITE GUIDE 2019
Kompasset er med i White Guide 2019! Det betyder, at restauranten er blevet udvalgt som én af Danmarks, Færøernes og Grønlands 152 bedste. Læs mere om White Guide her.

Kompasset - Dark_forest_beneath_the_flowers.jpg

HUKS FLUKS: 4 fredagsglas

HVER FREDAG KL. 16.00 - 18.00
Vinnovice eller ekspert? Vi skelner ikke. Vores vinsmagninger er for alle. Så kom og smag på forskellige vine fredag eftermiddag og aften. Vi sørger for snacks og vin-viden. Hver fredag har et nyt tema.
Kig forbi fredag mellem 16.00-18.00
Følg med på Instagram: @huksfluks

4 GLAS + SNACKS 150 KR.

Huks Fluks vinbar