3 steder, du kan fejre mortensaften

Kopi af Kopi af kun for børn!.png

I en tid, hvor det er ekstra vigtigt at værne om de tætte relationer, er mortensaften en oplagt mulighed for at nyde en lækker middag med din partner, nærmeste venner eller familie. Her er 3 bud på en lækker mortensaften-menu med sæsonens bedste råvarer serveret i hyggelige omgivelser med ild i pejsen og service i top.

Peder Oxes klassiske mortensaften

I år fejrer Peder Oxe mortensaften over flere dage, så alle kan være med (den rigtige dato er 10. november). Menuen er selvfølgelig klassisk og dufter af årstidens råvarer.

Tag familie og venner med og få en hyggelig aften ved pejsen i Peder Oxes smukke omgivelser. Peder Oxe tager selvfølgelig alle nødvendige forholdsregler, så I trygt kan spise i restauranten. Det er muligt at booke bord til max 10 personer.

MENU

And
Vi fylder anden med æbler og svesker, langtidssteger den og serverer den med andesky, smørstegte kartofler og rødkål med små æblebåde.

Tarte tartin
Serveres med vanilleis.

Per person 280 kr. (ekskl. billetgebyr)


Økologisk and i Cap Horn

Cap Horn serverer en lækker 2-retters mortensaften-menu. Her får I økologisk andelår, når det er bedst, kælet for af den dygtige kok. Desserten er heller ikke til at stå for og luner sammen med ilden i pejsen. Cap Horn tager selvfølgelig alle nødvendige forholdsregler, så I trygt kan spise i restauranten. Det er muligt at booke bord til max 10 personer.

MENU

Hovedret
Confiteret økologisk andelår serveres med rosmarin- og appelsinbagte gulerødder, chiffonade af rødkål vendt med citronsaft og peber, selleripuré med brunet smør samt andeskysauce.

Dessert
Lun æblekage med æbler fra Fejøfrugt med vaniljeis

Per person 250 kr. (ekskl. billetgebyr)


Mors mad i Nyhavns Færgekro

Tag familie og venner under armen og kom forbi til en hyggelig aften i Nyhavns Færgekro. Her serverer de den lækre and med klassiske ingredienser og en udsøgt andeskysauce. Glæd dig også til den hjemmelavede gammeldags æblekage, som hvor mor lavede den. Nyhavns Færgekro overholder selvfølgelig alle gældende retningslinjer og tager imod bestillinger til selskaber på max 10 personer.   

Hovedret
Klassisk mortensaften and serveres med æbler, svesker, rødkål, andeskysauce og små smørstegte kartofler.

Dessert
Gammeldags æblekage, hvor dejlige æbler koges, moses og tilsmages med vanilje. Herefter afkøles grøden og lægges i lag med makroner og flødeskum.

Pris per person: 250 kr. (ekskl. billetgebyr)

Hvis du er i tvivl om, hvorfor vi fejrer mortensaften, kan du læse med her:

4 fakta om mortensaften

1. Morten hed faktisk Martin
Den Morten, som vi fejrer, hed oprindeligt Martin (ca. 336-397) og var biskop i byen Tours. Morten er en fordanskning af Martin - derfor kalder vi det mortensaften og ikke martinsaften.

2. Han ville ikke være biskop
Da Martin som fattig soldat delte sin kappe i to - det eneste, han ejede - og gav den ene del til en fattig tigger i Tours, fik han ry som en helgen blandt indbyggerne i Tours. De ville udnævne ham som biskop af byen, men det ville Martin ikke være.

Netop motivet af Martin, der deler sin kappe med tiggeren, er siden 1200-tallets franske gotik blev afbildet talrige gange i malerkunsten.

3. Hævn over gæssene - som blev til ænder
Da indbyggerne i Tours ville udnævne Martin til biskop, gemte han sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn foranstaltede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over de åbenmundede gæs.

Gæs var i gammel tid ikke så almindelige i Danmark, og de var meget dyre, så derfor begyndte man også at spise andre fjerkræ i stedet for gæs.

4. Navnedag den 11. november
Den 11. november er datoen for Martin af Tours' begravelse, og derfor er den dato blevet hans navne- og festdag. Det er mortensdag den 11. november, og derfor er det mortensaften den 10. november. Ligesom vi kender det fra julen: juledag den 25. december, og derfor juleaften den 24. december

Tholstrup