Sæsonens favorit: Kantareller - skovens guld

Skovens guld er tilbage. Svampene skyder allerede frem i juli og ses talstærkt i især august, men kan findes helt frem til november. Du kan godt få kantareller resten af året, men de er importerede. Så nyd de friske danske nu.

Sådan finder du danske kantareller

Danske kantareller er altid håndplukkede, da de er svære at dyrke kommercielt. Har du mod på at plukke dem selv, så vokser de især i løv- og nåleskove under træerne. Du kan kende dem på deres æggegule farve, den hvælvede tragtformerede hat, som er cirka 3-6 cm bred og en bølget kant.

Husk, hvis du finder guld i skoven, så hold tæt. Ellers kan du regne med, at der står en række sultne svampejægere på vagt. De udnytter enhver høstmulighed og godbidderne forsvinder hurtigt.


Fremkald den vidunderlige nøddeagtig smag

Friske kantareller kan ikke spises rå, da smagen er bitter og en del kraftigere end f.eks. champignon og østershatte. Men så snart kantarellerne tilberedes bliver det bitre erstattet af en vidunderlig nøddeagtig smag. Start med at gøre dem rene, men husk at svampe ikke så godt tåler vand. Brug i stedet en børste eller en bagepensel til at fjerne jord og snavs fra lamellerne og skyld let til sidst. De må endelig ikke ligge i vand.

Vil du have mest ud af den lækre nøddeagtige smag, skal du ikke gør alverden ved kantarellerne.
Sautér dem i lidt smør eller olie, s

alt og peber på en varm pande, indtil de er svagt brune og server dem til et godt stykke kød, i en tærte eller pastaret eller på en hjemmelavet pizza.

Stuvede kantareller er også et hit. Start med at svitse svampene og tilsæt derefter fløde og kog det ind til det halve. Du kan også tilføje ost, inden servering. Stuvede kantareller er gode på et stykke ristet surdejs- eller rugbrød.

Når vi kommer lidt længere hen på sæsonen kan du eksperimentere med supper, sovse og sammenkogte retter, hvor kantareller også gør sig godt.

Opbevaring af kantareller

Friske kantareller kan holde sig i 6-7 dage ved 2-4 grader. Har du flere, end du kan spise på én gang, er de også egnede til at fryse ned, hvis du smørdamper dem først. Dog må du forvente, at de bliver en smule seje og derfor fungerer bedst i sammenkogte retter efter optøning. Brug dem efter max 3 måneder i fryseren.

Du kan også sylte kantareller og på den måde få glæde af dem i endnu længere tid.


Spis dig til inspiration

Kantarellerne er selvfølgelig også at finde på menukortet i flere restauranter - håndplukkede af lokale sankere.

Vi anbefaler at spise kantareller på Restaurant Kompasset. Nyd dem til frokost på et stykke smørrebrød med svampemayonnaise og sylt eller om aftenen med mandler, skum og fermenterede svampe.

Book bord

Tholstrup