Københavns bedste krebsegilde: På med hagesmæk, hat og "Helan går"!

Krebsegilde (eller på svensk: ”Kräftskiva”) er en svensk tradition, som altid finder sted i august og september. For vores svenske naboer er skaldyret indbegrebet af gang i gaden og folkekultur.

Til jer, der ikke skal over Øresund, indbyder vi igen i år til et traditionelt svensk krebsegilde under åben himmel. Vores gårdhave er nemlig helt perfekt til den svenske tradition.

Husk! Der er et begrænset antal billetter.

Ostepaj - den traditionelle forret
Krebs med citron- og dildmayo, brød og knækbrød
4 cl. brændevin

375 kr. (ex billetgebyr)

ARRANGEMENTET ER UDSOLGT

Krebsegildets 4 hovedingredienser

Et rigtigt krebsegilde indeholder masser af krebs, pynt, alkohol og sang. Nedenfor uddyber vi, hvad der skal til.

Krebs
Krebsene koges i en lage af vand, salt og dild, men spises kolde, når de kommer på bordet. De pilles og spises med hænderne. Vi er selvfølgelig behjælpelige med instrukser i den særlige teknik, det kræver, at få kødet ud af hale og klør.

Som tilbehør serverer vi citron- og dildmayonnaise, brød og knækbrød. Selvom krebsene er hovedingrediens, så er tilbehøret vigtigt. Det ligger en god bund, så der er noget at stå i mod med, når snapsen flyder.

Snaps
Snaps er for svenskerne en ligeså vigtig del af krebsegildet, som den er for danskerne til julefrokosten. Til Zelestes krebsegilde serverer vi selvfølgelig også en lille én til halsen. Prøv for eksempel en af vores hjemmelavede krydderbrændevine.

Pynt
Intet krebsegilde uden pynt på både borde og deltagere. Vi pynter selvfølgelig gårdhaven som traditionen dikterer og uddeler farvestrålende hatte og hagesmække til alle deltagere. Hagesmækken er især god til at skåne gildetøjet, når der fedtes rundt med de lækre skaldyr.

Snapseviser
Svenskerne elsker at synge - især når der er snaps involveret. Det gør vi også, og der er masser af fællessang på programmet til Zelestes krebsegilde. Vi finder de klassiske svenske snapseviser frem, så husk din indre sangfugl. Nedenfor er et par viser, du kan øve dig på.

Helangorakatt
Det var en gång en helangorakatt, fallera som älskade en vanlig bonnakatt, fallera. Och följden blev en jamare
fast den blev mycket tamare
och kallades för halvan-går-akatt, fallera.

Melodi: Vi gå över daggstänkta berg

När jag är fuller så är jag glad

När jag är fuller så är jag glad
när jag är glad är jag vacker.
Jag går omkring i min lilla stad,
bland alla hus och baracker.
Och alla träden välter jag omkull
allt detta gör jag när jag är full
och vacker… å vaacker…

Melodi: När månen vandrar sin tysta ban

Krebsegildets historie
Traditionen med krebsegilder kan spores helt tilbage til middelalderen. Formen, som vi kender den i dag, går tilbage til 1800-tallet, hvor krebsegildet blev udbredt i det svenske borgerskab. På grund af den intensive jagt på de svenske flodkrebs blev det i slutningen af 1800-tallet bestemt, at man først måtte fiske efter de små skaldyr efter d. 8. august. Derfor ligger krebsegilderne altid i august og september.

I dag må man fiske krebs hele året, og svenskerne sætter cirka 4,5 millioner kilo krebs til livs årligt. Dog stadig primært i august.