Derfor er portvin ikke forbeholdt desserter

Portvin.jpg

Mange tror, at portvin udelukkende er en dessertvin, og portvin egner sig da også fortræffeligt til desserter. Færre er klar over, at portvin rummer langt flere anvendelsesmuligheder. Kombinationen af mad og portvin er i de senere år langsomt begyndt at vinde indpas, og flere får øjnene op for de mange måder, man kan anvende portvin på. Faktisk kan man finde en portvin til ethvert tidspunkt af middagsselskabet.

Sådan passer portvin til maden

Til aperitif og forret er en hvid portvin det ideelle valg. Hvid portvin er i de senere år blev mere udbredt, og der findes mange forskellige undertyper. Til aperitif er Fine White-typen god, fordi den er let, frisk og sødlig. Til forretten er en portvin med mere alder passende. Den har typisk mere fylde og dybde, hvilket passer godt til fisk og skaldyr.

Til hovedretten går Rubystyle-portvine godt. Med tanniner, friske bærnoter og en mere vinøs stil er de især gode til kødretter. De lidt yngre LBV og Vintage er rigtig gode til vildt og krydret mad.

Desserter, herunder is, forskellige former for kage og frugt suppleres bedst af Tawny-portvine. De er søde og har noter af tørrede frugt og nødder samt en let karamelsmag. Der findes også en lidt mere krydret Tawny, som er god til oste- og pølsebord.

Spis med portvins-specialisten

Dourodalen

Dourodalen

Du kan selv prøve kræfter med portvin til hele middagen, når Bøf & Ost inviterer til portvinsaften. Her får du serveret en lækker 4-retters menu, som flankeres af de bedste portvine fra den portugisiske vingård Quinta de la Rosa. Vinene præsenteres af kvinden bag vingården, Sophia Bergquist, der ligeledes fortæller sin rørende historie om at overtage en historisk vingård fra sin bedstemor og transformere den til en nutidig og moderne producent. Vi begynder aftenen med vingårdens særlige aperitif.

Bøf & Ost løfter først sløret for den endelige menu fire uger før arrangementet. Men allerede nu kan du sikre dig en plads. Prisen for hele arrangementet inklusive aperitif, snacks, menu, vine og foredrag er kun kr. 600,- per person. 

Følg med på Facebook, hvor Bøf & Ost løbende opdaterer begivenheden.

facebook-icon.png

Om Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa har produceret portvin siden 1815 og er i dag ejet af Sophia Bergqvist, hvis bedstemor fik vingården foræret i barselsgave.

De seneste år har vingården foruden portvin også produceret nogle fantastiske rød- og hvidvine. Vingården ligger i det nordlige Portugal i hjertet af Dourodalen - hjemsted for bl.a. portvinen og et af de smukkeste vindistrikter i hele verden.

 

Kilde: quintadelarosa.com, vinslottet.dk